کانفیگ چیست؟ آشنایی کامل با کانفیگ سرور

زمانی که از کانفینگ در دنیای کامپیوتر استفاده می‌کنیم منظور ما مدیریت و نظم‌دهی به سخت‌افزارها و نرم‌افزارها در یک سیستم کامپیوتری است.برای کسب اطلاعات جذاب و مفید تا انتهای مطلب را بخوانید.

زمانی که یک کسب‌وکار تصمیم به ورود به فضای مجازی و گسترش حوزه خدمات‌رسانی خود می‌گیرد، جدا از توجه به نام دامنه و طراحی ظاهر وب‌سایت خود باید به صورت ویژه انتخاب سرور مناسب را هم در نظر داشته باشد. با این وجود سرور هم به منظور عملکرد مناسب خود به پیگیری تنظیمات و اقدامات خاصی نیاز دارد که تحت عنوان کانفیگ سرور شناخته می‌شوند. اگر می‌خواهید به پاسخی جامع پیرامون پرسش کانفیگ چیست؟ دست پیدا کنید با ما تا انتهای این مطلب از وبلاگ آراد آرپانت ارائه دهنده خدمات دواپس و خدمات پشتیبانی شبکه  همراه باشید.

منظور از کانفیگ چیست؟

کانفیگ (Configuration) به معنی نظم و ترتیب دادن به اجزای یک مجموعه است و می‌توان از آن در زمینه‌های متعددی استفاده کرد. با این حساب زمانی که از این کلمه در دنیای کامپیوتر استفاده می‌کنیم منظور ما مدیریت و نظم‌دهی به سخت‌افزارها و نرم‌افزارها در یک سیستم کامپیوتری است. با توجه به این مسئله کانفیگ سرور یا پیکربندی آن به فرآیند آماده‌سازی و مدیریت کلیه‌ی قسمت‌های یک سرور به منظور هماهنگی آن با نیازهای یک مجموعه و مشتریان اشاره دارد. 

بررسی انواع کانفیگ سرور

برای درک بهتر ماهیت کانفیگ سرور انواع مختلف آن در ادامه به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته‌اند:

۱. کانفیگ سرور وب (Web Server Configuration)

نرم‌افزارهای موجود در سرور وب از قبیل Nginx و Microsoft llS به منظور پردازش صحیح و درست درخواست‌ها و ارسال صفحات وب به کاربران به تنظیمات و پیکربندی‌های خاصی نیاز دارند که شامل تنظیمات امنیتی و کنترل دسترسی‌ها می‌شوند.

۲. کانفیگ سرور ابری (Cloud Server Configuration)

با توجه به فضای ابری مورد استفاده کانفیگ مورد نیاز سرور شما متفاوت خواهد بود تا بتوانید به درستی از آن به منظور استقرار و مدیریت داده‌های مختلف استفاده کنید.

۳. کانفیگ سرور ذخیره‌سازی (Storage Server Configuration)

در صورتی که سرور خریداری شده باید نقش ذخیره‌سازی ایفا کند، لازم است تنظیمات مربوطه در این زمینه از قبیل SAN و NAS را به منظور بهبود عملکرد آن و دسترسی صحیح به داده‌ها پیاده‌سازی کنید.

۴. کانفیگ سرور پایگاه داده (Database Server Configuration)

نرم‌افزارهای مورد استفاده در زمینه‌ی مدیریت پایگاه داده شامل MySQL و Oracle به منظور ذخیره و بازیابی بهینه‌ی داده‌ها به تنظیمات مشخصی نیاز دارند که موارد مختلفی شامل تنظیمات کش، مدیریت اتصال، حافظه پنهان و مواردی از این دست را در برمی‌گیرند.

۵. کانفیگ سرور امنیتی (Security Server Configuration)

همان‌طور که مشخص است این کانفیگ به تنظیمات امنیتی سرورها از قبیل مدیریت دسترسی و رمزنگاری اطلاعات، تنظیمات مرتبط با فایروالو حفاظت از حملات نفوذ مربوط می‌شود.

۶. کانفیگ سرور ایمیل (Email Server Configuration)

برای اینکه سرور شما بتواند ایمیل‌ها را به درستی ارسال و دریافت کند به نرم‌افزارهای ویژه‌ای از قبیل Microsoft Exchange و تنظیم دقیق آن‌ها نیاز دارد.

دلایل اهمیت کانفیگ سرور

حال که با انواع مختلف کانفیگ سرور و ماهیت کلی آن آشنا شدید، بد نیست نگاهی هم به دلایل اهمیت انجام این کار بیندازید. حقیقت این است که با پیگیری تنظیمات و موارد ذکر شده یک مجموعه می‌تواند بدون نگرانی از درز اطلاعات فعالیت کند و به نیاز کاربران خود در بهترین شرایط ممکن پاسخ دهد؛ البته قضیه به همین‌جا ختم نمی‌شود و مزایای کانفیگ موارد زیر را هم شامل می‌شود:

بهبود عملکرد

زمانی که مراحل مربوط به پیکربندی سرور به خوبی دنبال شوند، سرور می‌تواند به حجم بالایی از ترافیک شبکه رسیدگی و وظایف گوناگونی را که برعهده دارد بهتر از قبل اجرا کند. در این شرایط احتمال اینکه اختلالی در سرور شما بروز کند به حداقل میزان خود کاهش می‌یابد.

صرفه‌جویی در هزینه‌های کلی

زمانی که سرور در اوج کارآمدی و عملکرد خود باشد، منابع کمتری را به خود اختصاص می‌دهد و در نهایت منجر به کاهش و صرفه‌جویی در هزینه‌های کلی مجموعه خواهد شد.

نظارت و کنترل بهتر بر منابع

در طی مراحل گوناگون کانفیگ سرور اقدامات و تنظیمات گوناگونی پیاده‌سازی می‌شوند که امکان نظارت، مدیریت و کنترل بهتر منابع مرتبط به فناوری اطلاعات را در یک شبکه در اختیار مجموعه‌های گوناگون قرار می‌دهند.

افزایش قابلیت انطباق‌پذیری

عمده‌ی کسب‌وکارها موظف به رعایت قوانین مرتبط به حوزه‌ی فعالیت خود هستند که تعدادی از آن‌ها به نحوه‌ی پیکربندی سرور هم مربوط می‌شود. زمانی که آن‌ها سرور خود را به درستی پیکربندی می‌کنند دیگر نگرانی بابت نقض قوانین و زیر پا گذاشتن آن‌ها ندارند و در صورت نیاز هم می‌توانند به سرعت خود را با شرایط جدید انطباق دهند.برای کسب اطلاعات بیشتر مطلب مدیریت سرور چیست را بخوانید.

دستیابی به سطوح امنیتی بالاتر

با وجود کانفیگ سرور و اعمال تنظیمات امنیتی گوناگون نظیر نصب فایروال، آنتی‌ویروس و انواع نرم‌افزارهای امنیتی می‌توان روند حفاظت از اطلاعات و تامین امنیت سرور را به بهترین شکل ممکن پیگیری کرد.

آیا روند پیکربندی سیستم‌ عامل‌های گوناگون با یکدیگر متفاوت است؟

حال که متوجه شدید کانفیگ چیست؟ سوالی که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کند این است که مراحل مربوط به پیکربندی سیستم عامل‌های گوناگون با یکدیگر تفاوت دارد یا نه؟ صد البته که انواع سیستم عامل‌ها برای عملکرد بهینه خود نیازمند کانفیگ‌ها و تنظیمات خاص و متفاوتی هستند. برای مثال مراحل مربوط به پیکربندی سرور ویندوزی ممکن است شامل نصب درایور، به‌روزرسانی سیستم و نظارت‌ امنیتی باشد در حالی که در مورد سیستم‌های لینوکس این مراحل به مدیریت بسته، سفارشی‌سازی هسته و مجوزهای کاربر منتهی می‌شوند. برای اطلاعات بیشتر مطلب امنیت در سیستم لینوکس بیشتر است یا ویندوز را بخوانید.

مراحل کانفیگ سرور اختصاصی

سرورهای اختصاصی سرورهایی هستند که برای مشتریان با نیازهای خاص آماده شده‌اند و از آنجایی که به صورت فیزیکی خریداری و تنظیم می‌شوند، منابع آن‌ها در اختیار مشتریان دیگر قرار نمی‌گیرد. مراحل مربوط به کانفیگ این سرورها که در ادامه بررسی شده است، پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و باید صرفا توسط افرادی با دانش فنی کافی صورت بگیرد:

نصب سیستم عامل

در گام اول باید جدیدترین نسخه سیستم عامل‌های گوناگون از قبیل لینوکس، ویندوز یا macOS را بر روی سرور نصب کنید.

نصب نرم‌افزارهای پایه و مدیریت سیستم

در این مرحله باید به سراغ نصب نرم‌افزارهای مهم و پایه مدیریت سرور مثل cPanel بروید و مدل‌هایی را انتخاب کنید که با سیستم عامل سرور شما بالاترین میزان هماهنگی را دارند.

پیگیری تنظیمات شبکه و تنظیمات امنیتی

در مراحل نهایی کانفیگ سرور اختصاصی نوبت به تنظیمات IP و DNS و در نهایت تنظیمات امنیتی آن می‌رسد تا در نهایت سرور برای پیگیری انواع فرآیندهای کاری آماده شود.

نحوه کانفیگ سرور مجازی

در مورد سرور مجازی باید در قدم اول وارد کنسول مدیریتی ارائه‌دهنده خدمات میزبانی شوید و با پیگیری تنظیمات زیر یک محیط اختصاصی با کلیه‌ی امکانات مورد‌نیاز بر روی سرور فیزیکی فراهم کنید:

انتخاب سیستم عامل

در اولین قدم از مراحل کانفیگ سرور مجازی باید با توجه به نیاز خود یکی از سیستم عامل‌های ویندوز، لینوکس یا macOS را انتخاب کنید.

تنظیمات شبکه

پیکربندی شبکه مراحل مربوط به تنظیم DNS و IP سرور را در برمی‌گیرد که انجام آن برعهده‌ی فردی با تجربه است؛ در غیراینصورت بروز هرگونه اشتباه می‌تواند زیرساخت شبکه و  سرور شما را برای همیشه با مشکل مواجه کند.

نصب کنترل پنل

در این مرحله از کانفیگ باید با در نظرداشتن نیاز خود یکی از کنترل پنل‌های مدیریتی از قبیل Direct Admin یا Plesk را انتخاب کنید.

انجام تنظیمات امنیتی

پیگیری این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اقدامات متعددی شامل تنظیمات مربوط به فایروال‌ها، آنتی‌ویروس‌ها و SSL/TLS را در برمی‌گیرد.

سخن پایانی

همان‌طور که ملاحظه کردید کانفیگ سرور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اجرای صحیح آن می‌تواند عملکرد بدون مشکل یک مجموعه را تضمین کند. در صورتی که نیاز به کمک کارشناسان حرفه‌ای در این زمینه دارید می‌توانید روی ما حساب کنید. مجموعه‌ی آراد آرپانت با ارائه‌ی بهترین خدمات دواپس و پشتیبانی و نگهداری از شبکه و سرور، نیاز کسب‌وکارها را در این زمینه مرتفع می‌کند.

سوالات متداول

۱. کانفیگ چیست؟

کانفیگ به معنی نظم و ترتیب دادن به اجزای یک مجموعه است و در مورد یک سرور به فرآیند آماده‌سازی و مدیریت کلیه‌ی قسمت‌های آن اشاره دارد.

۲. کانفیگ سرور چه مراحلی را در برمی‌گیرد؟

در متن به صورت کامل به مراحل کانفیگ سرور اشاره شده است.

۳. کانفیگ سرور چه مزایایی را به همراه دارد؟

افزایش امنیت، کاهش هزینه‌ها، قابلیت انعطاف‌پذیری بیشتر و بهبود عملکرد از جمله مزایای کانفیگ سرور هستند.

این مقاله را اشتراک گذاری کن: